Proces postizanja nagodbe u postupku izvanredne uprave Agrokora jedan je od najkompleksnijih u poslovnoj praksi Hrvatske i Europe zbog složenosti Agrokora kao poslovnog sustava, ukupnog iznosa duga te velikog broja od čak 5,700 vjerovnika. Ova rubrika sadrži sve vijesti o procesu postizanja nagodbe za sve uključene dionike kao i najnovije detalje i razvoj događaja.

Dokumentirani podsjetnici na razloge koji su doveli do pregovora o nagodbi

 

Ključna pretpostavka za postizanje nagodbe s podrškom što većeg broja vjerovnika je transparentna i otvorena komunikacija o svim važnim elementima nagodbe. Stoga izvanredna uprava na posebnoj podstranici nagodba.agrokor.hr. nastavlja s objavom svih relevantnih informacija vezanih uz proces.

 

Povodom potpisivanja Načelnog sporazuma o ključnim strukturnim elementima nagodbe 10. travnja 2018., izvanredna uprava Agrokora je objavila kratki dokumentarni film pod nazivom Agrokor: kraj i novi početak.

Svrha je filma koji je objavljen na godišnjicu otvaranja postupka izvanredne uprave, dokumentiranje i podsjetnik na stanje u sustavu u prvom tromjesečju 2017. te na razloge zbog kojih je bivša Uprava Agrokora zatražila 7. travnja 2017. godine primjenu Zakona o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku na Agrokor. Također, film dokumentira i neke od prvih aktivnosti izvanredne uprave koje su poduzete u svrhu stabilizacije stanja u sustavu koji je doveden na rub stečaja te omogućavanja redovnog poslovanja kompanija u kojima su proizvodnja i opskrba bili praktički zaustavljeni.

Feljton koji je objavio Večernji list kroz osam tematskih cjelina iznosi presjek ključnih događaja u sustavu, ali i u gospodarskom i političkom okruženju, koji su doveli do prestanka plaćanja, prekida isporuke roba, blokada računa kompanija te, na koncu, otvaranja postupka izvanredne uprave u Agrokoru.

Svi ovi sadržaji govore o razlozima koji su doveli do današnje situacije, kada vjerovnici pregovaraju o nagodbi te o važnosti postizanja konačnog dogovora vjerovnika.

Ključna pretpostavka za postizanje nagodbe s podrškom što većeg broja vjerovnika je transparentna i otvorena komunikacija o svim važnim elementima nagodbe. U tu je svrhu izvanredna uprava otvorila posebnu podstranicu nagodba.agrokor.hr. na kojoj će i dalje objavljivati sve relevantne informacije vezane uz proces nagodbe.