Proces postizanja nagodbe u postupku izvanredne uprave Agrokora jedan je od najkompleksnijih u poslovnoj praksi Hrvatske i Europe zbog složenosti Agrokora kao poslovnog sustava, ukupnog iznosa duga te velikog broja od čak 5,700 vjerovnika. Ova rubrika sadrži sve vijesti o procesu postizanja nagodbe za sve uključene dionike kao i najnovije detalje i razvoj događaja.

Fabris Peruško novi izvanredni povjerenik Agrokora, Irena Weber zamjenica

Trgovački sud u Zagrebu je 28. veljače 2018. na prijedlog Vlade Republike Hrvatske opozvao Antu Ramljaka s dužnosti izvanrednog povjerenika u trgovačkom društvu Agrokor d.d. te imenovao Fabrisa Peruška novim izvanrednim povjerenikom trgovačkog društva Agrokor d.d.. Također, Trgovački sud je na prijedlog Vlade RH, Irenu Weber imenovao zamjenicom izvanrednog povjerenika.

Riječ je o stručnjacima koji su i dosada bili angažirani na poslovima unutar sustava Agrokor. Fabris Peruško je bio član Uprave Tiska zadužen za financije i restrukturiranje, a Irena Weber je obnašala funkciju savjetnice izvanrednog povjerenika za Agrokorovo non-core poslovanje i imovinski portfelj. Stoga će u najkraćem mogućem roku moći u potpunosti preuzeti vođenje postupka izvanredne uprave i postizanja nagodbe, u skladu s rokovima koje propisuje Zakon o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku.

Fabris Peruško

Rođen je u Puli, 19.9.1973.

Diplomirao je elektrotehniku i magistrirao ekonomiju na Sveučilištu u Ljubljani.

MBA diplomu stječe 2008. na prestižnom američkom sveučilištu Babson College u Bostonu, koji je preko 20 godina rangiran kao najbolje američko sveučilište za poduzetništvo

Široke poslovne kompetencije temelji na iskustvu u IT biznisu, investicijskom bankarstvu i konzultantskim poslovima na projektima restrukturiranja u različitim industrijama.

Karijeru je započeo u slovenskoj IT tvrtki Halcom koja je danas u vlasništvu kanadske kompanije Constellation Software Inc. U Halcomu je bio odgovoran za širenje poslovanja na tržišta srednje i istočne Europe te tržište Bliskog istoka. Tijekom boravka u Americi radi za bostonsku investicijsku banku Bulger Capital Partners, a nakon završenog MBA studija zapošljava se u vodećoj svjetskoj konzultantskoj kući McKinsey&Co., gdje se specijalizira za projekte restrukturiranja u različitim industrijama na području Europe i Rusije.

Nakon pet godina konzultantske karijere, 2013. godine primjenjuje stečeno iskustvo na mjestu direktora operacija u moskovskoj kompaniji Lamoda.ru, ruskoj diviziji londonske Global Fashion Group. Fokus rada bio mu je na promjeni poslovnog modela i restrukturiranja određenih devizija grupacije

U svibnju 2017. dolazi na poziciju člana uprave zaduženog za financije i restrukturiranje u Tisak, koji je u tom trenutku jedna od kompanija iz sustava Agrokor u financijski i poslovno najsloženijoj situaciji. Stabilizacijom poslovanja i restrukturiranjem Tiska, sačuvano je oko 3600 radnih mjesta, a obavljajući ove poslove, Peruško je gotovo od početka postupka izvanredne uprave aktivno uključen u proces restrukturiranja sustava Agrokor.

Govori engleski, slovenski, talijanski i ruski jezik.

Irena Weber 

Rođena je u Splitu,13. prosinca 1973.

Na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu 2000. godine stekla je zvanje diplomirane ekonomistice, smjer financije.

Od travnja 2017.u Agrokoru obnaša funkciju savjetnice izvanrednog povjerenika za Agrokorovo non-core poslovanje i imovinski portfelj.

Financijska i investicijska stručnjakinja, prije dolaska u Agrokor radila je kao članica Uprave Kent banke zadužena za korporativni sektor, pravni sektor i IT.

Od 2008. do 2016. u Addiko banci je obnašala različite odgovorne funkcije te je, između ostalog, kao izvršna direktorica bila odgovorna za investicijsko bankarstvo, poslovanje s pravnim osobama te je dvije godine vodila poslovanje s građanstvom.

Karijeru je započela u investicijskoj banci CAIB-u 2000. gdje je napredovala do pozicije pomoćnice direktora.

U CAIB-u je šest godina vodila i sudjelovala na brojnim projektima restrukturiranja i privatizacije te spajanjima i preuzimanjima u Hrvatskoj i regiji. Između ostalog, savjetovala je Vladu RH u procesu restrukturiranja i privatizacije sektora brodogradnje te procesu privatizacije Croatia Osiguranja i Dubrovačke banke. Investitora Heidelberg cement savjetovala je u projektu privatizacije cementare Kakanj u BIH.

Nakon CAIB-a je kao partnerica i direktorica vodila brokersku kuću TO ONE.

Završila je cijeli niz stručnih edukacija, položila je ispite za investicijskog savjetnika i brokera i surađuje kao predavač na Akademiji Zagrebačke burze.

Govori engleski i francuski jezik.