Proces postizanja nagodbe u postupku izvanredne uprave Agrokora jedan je od najkompleksnijih u poslovnoj praksi Hrvatske i Europe zbog složenosti Agrokora kao poslovnog sustava, ukupnog iznosa duga te velikog broja od čak 5,700 vjerovnika. Ova rubrika sadrži sve vijesti o procesu postizanja nagodbe za sve uključene dionike kao i najnovije detalje i razvoj događaja.

Izjava članova Privremenog vjerovničkog vijeća

S obzirom na najnovije događaje koji utječu na proces izvanredne uprave u Agrokoru, predstavnici Privremenog vjerovničkog vijeća i ostali vjerovnici: Andrew Shannahan – Knighthead, Diana Nikolova – VTB,  Sergei Volk – Sberbank, Pavo Mišković – Zagrebačka banka i Marica Vidaković, predstavnica dobavljača dali su zajedničku izjavu:

„Vjerovnici Agrokora su uložili značajna sredstva u Agrokor, a zajedno s izvanrednim povjerenikom i savjetnicima Agrokora sada su usredotočeni prije svega na postizanje pravedne nagodbe za sve dionike u kratkom preostalom zakonskom roku.

Stoga bismo željeli jasno reći da Privremeno vjerovničko vijeće predstavlja vjerovnike koji će uskoro biti vlasnici Agrokora i koji jedini snose sve troškove Agrokorovog restrukturiranja i procesa izvanredne uprave. Ovi troškovi, iako vrlo visoki, u skladu su s međunarodnim standardima složenih slučajeva restrukturiranja kao što je ovaj te ih vidimo kao nužnost koju moramo platiti.

Naime, s obzirom na veličinu problema i duga Agrokora, bez iskusnog međunarodnog tima koji radi zajedno s lokalnim stručnjacima, bilo bi nemoguće dovesti ovaj postupak do točke u kojoj smo danas.

Cijenimo rad izvanredne uprave i svih lokalnih i međunarodnih savjetnika koje je angažirala izvanredna uprava. Njihovi dosadašnji rezultati uključuju stabilizaciju poslovanja i postizanje održivog poslovanja Agrokora, kao i značajno poboljšanje likvidnosti sustava s pozitivnim učincima na cjelokupno tržište i maksimalno očuvanje radnih mjesta u Hrvatskoj i zemljama regije.

Unatoč mnogim preprekama, prešli smo dug put i uložili puno napora zajedno s izvanrednom upravom i savjetnicima kako bismo se približili finalizaciji sporazuma o nagodbi. Tražimo od strana koje nisu dio ovog procesa ali na njega utječu da se suzdrže od utjecaja i omoguće nam da dovršimo posao, na dobrobit svih dionika.“