Proces postizanja nagodbe u postupku izvanredne uprave Agrokora jedan je od najkompleksnijih u poslovnoj praksi Hrvatske i Europe zbog složenosti Agrokora kao poslovnog sustava, ukupnog iznosa duga te velikog broja od čak 5,700 vjerovnika. Ova rubrika sadrži sve vijesti o procesu postizanja nagodbe za sve uključene dionike kao i najnovije detalje i razvoj događaja.

Izjava Izvanredne uprave Agrokora: proces nagodbe ide svojim tijekom

„Interpretacije nekih vjerovnika prema kojima nagodbu među vjerovnicima Agrokora neće biti moguće postići u zakonom propisanom roku nisu utemeljene u činjenicama. Naime, u prošlotjednom rješenju Visokog trgovačkog suda vezano uz određivanje broja članova vjerovničkog vijeća i razvrstavanje vjerovnika u skupine, Visoki trgovački sud je izrazio mišljenje da obrazloženje temeljem čega je donesena odluka trgovačkog suda nije dovoljno jasno određeno. Zato ćemo u idućih nekoliko dana Trgovačkom sudu ponovo predložiti broj članova vjerovničkog vijeća i razvrstavanje vjerovnika u skupine te još jasnije obrazložiti takav prijedlog.

Vjerovničko vijeće može biti osnovano čim vjerovnici u svakoj od skupina izaberu svoje predstavnike i za to nemaju propisani najkraći rok. Kako je formiranje stalnog vijeća u interesu samih vjerovnika, očekujemo da će svoje predstavnike izabrati brzo. To bi bilo dobro zbog procesa, no ako do toga i ne dođe, i dalje nema prepreka za postizanje nagodbe jer Zakon o postupku izvanredne uprave u članku 31. jasno kaže da Privremeno vjerovničko vijeće ima iste ovlasti, prava i obveze kao i stalno vjerovničko vijeće i obavlja funkciju stalnog vijeća do formiranja istog. Dakle, bilo kakvo odricanje tih prava Privremenom vjerovničkom vijeću nema zakonsko utemeljenje, kao što nema argumenata za tvrdnje Francka da nagodba zbog rješenja Visokog trgovačkog suda ne može biti postignuta u zakonom propisanom roku.

Načelni sporazum vjerovnika postignut 10. travnja ove godine ima podršku većine vjerovnika koja je potrebna za postizanje nagodbe i dok je to tako, postizanje nagodbe nije upitno.

Proces ide svojim tijekom, u njemu je puno zainteresiranih strana i suprotstavljenih interesa, a Sud u njemu ima vrlo aktivnu ulogu te, kako se približava nagodba, i sve više posla. Svi ovi događaji su očekivani, pogotovo pred konačno postizanje nagodbe vjerovnika u iznimno složenim procesima kao što je postupak izvanredne uprave.“