Postizanje nagodbe za sve vjerovnike glavni je cilj izvanredne uprave. Detaljnu strukturu i sažetak ključnih aspekata nagodbe, dodatna pojašnjenja i razne servisne informacije kao i informacije o pravima i obvezama svakog od vjerovnika, pronađite u nastavku.

Obraćanje izvanrednog povjerenika medijima

Izvanredni povjerenik Agrokora Ante Ramljak u četvrtak je nakon sastanka održanog s Udrugom dobavljača Agrokora ,na kojem je prezentiran nacrt strukture nagodbe, kazao da su danas zauzete početne pozicije te da je određena grupa vjerovnika nezadovoljna, no kako o svemu predstoje mjeseci razgovora.

“Vidite danas su pregovori počeli. Danas smo nagodbu prezentirali udruzi dobavljača. Mislim da su ovo početne pozicije svih nas u kojima ima stvari koje nisu prihvatljive i o kojima ćemo razgovarati sljedeća tri do četiri mjeseca. Što se tiče nezadovoljstva određene grupe vjerovnika, to je bilo za očekivati”, kazao je Ramljak u izjavi novinarima.

Hoćete li mijenjati stvari koje im smetaju u ovoj strukturi?
Ovdje su dvije stvari koje su sporne dobavljačima, razgovarat ćemo i do koje mjere se neke stvari mogu promijeniti, a u kojoj ne mogu.

Koje su to stvari, oni kažu da su vjerovnici u pojedinim kompanijama unutar sustava u neravnopravnom položaju?
Ne želim špekulirati kako će koji dobavljač proći. Činjenica je kako moramo voditi računa da se pojedina društva i vjerovnici u pojedinim društvima moraju tretirati na potpuno drukčiji način. Inače bi dobavljači drugih kompanija koji bi inače bolje prošli biti nezadovoljni. Moramo naći neku sredinu.

Dobavljači su najavili i neke akcije….Da će upotrijebiti najjače oružje.
Mislim da bi to bilo na njihovu štetu, ne na moju. Kompanija je njihova. Kompanija je u rukama vjerovnika.

Ne vjerujete u obustavu robe?
Ne, mislim da su to teške riječi. Mislim da do toga neće doći. Od samog početka se suočavamo s takvim stvarima, razgovaramo, pokušavamo naći neko kompromisno rješenje. Nekoliko sam puta ponovio, u ovom procesu nema pobjednika i gubitnika, ovdje jednostavno svi moraju pronaći kompromis i svi gube.

Što se tiče manjinskih dioničara, a na pitanje “ima li za njih lijeka” ili moraju izgubiti sve, Ramljak je odgovorio da taj lijek možda postoji no kako ga on ne vidi. “Mislim da je to najrizičnija skupina i prema tome oni gube najviše”, dodao je.

Što je s kompanijama izvan Hrvatske, koje nisu sudjelovale u tim jamstvima i ima li potrebe da prođu jednaki tretman sa zrcalnim kompanijama ili ne?
Ne, njihova vlasnička struktura, tj. njihove dionice će se samo prenijet na novu holding kompaniju.

Zamoljen je za pojašnjenje modela po kojem različiti dobavljači u različitim kompanijama imaju različit tretman. To jučer nije tako prezentirano kaže gđa. Vidaković? Kako je moguće da npr. dobavljač Konzuma mora otpisati 50%, a Jamnice 5%?
To su sad pojedinačni stavovi i pojedinačna mišljenja. Razgovarat ćemo dalje, ovo su početne pozicije. Počeli su pregovori, morate shvatiti da svaki hvata svoje početne pozicije. Mi smo predložili nešto što se jednoj određenoj grupi nije dopalo. Vidjet ćemo što će biti u sljedećih nekoliko mjeseci.

Zašto će biti dramatično veći haircut u Konzumu nego u Jamnici?
Mora se početi od toga što bi bilo ako bi se pojedinačno otvarali stečajevi. Primjerice, u stečajnoj masi vjerovnici Konzuma dobili bi ono što Konzum može vratiti iz svoje imovine. Vjerovnici Jamnice dobili bi ono što mogu dobiti iz stečajne mase Jamnice. Moramo od toga počet. Mislim da je to pravično.

Koliko je izgledno da bi mogli promijeniti taj princip da se gleda tvrtka po tvrtka, tražbina po tražbina i da bi izašli s kompromisnim rješenjem?
Možemo i ovako postaviti stvari, mi možemo svim dobavljačima cijele Agrokor grupe ukupno ponuditi recimo 100, a neka se onda oni dogovore između sebe hoće li to raspodijelit svima jednako. Ja nemam ništa protiv toga, ali neću ih ja nagovarat na nešto. Oni se moraju između sebe dogovoriti hoće li biti toliko solidarni, pa da netko tko bi u nekom stečajnom postupku eventualno dobio 50, prepusti svoj dio onome tko bi dobio deset.
Mi smo samo administrator, posrednici. Ako se vjerovnici dogovore da će prihvatiti to što između sebe dogovore, mi ćemo to sve prihvatiti. Znači, mi ćemo im dodijeliti ukupnu sumu, ako se oni između sebe dogovore da će to svim dobavljačima ići ravnomjerno, mi ćemo to prihvatiti.

Jeste li razgovarali s ostalim grupama vjerovnika? Jeste li dobili podršku?
Sa svim grupama smo razgovarali. Čuo sam gđu. Vidaković da nije dana podrška jučer na Vjerovničkom vijeću, pretpostavljam da je mislila na to da se nije glasalo o tome. Nije bilo niti traženo glasanje za nacrt nagodbe, nego je načelno dana suglasnost da se može dalje krenut od svih članova Vjerovničkog vijeća koji su bili na sjednici.
Danas smo počeli pregovarati. Oni su istaknuli što im smeta. Savjetnici su prezentirali nacrt i idemo dalje s pregovorima.

S obzirom da mali dioničari vjerovatno neće dobiti ništa, a otpis dugova će biti velik, po čemu je ovaj postupak bolji od stečaja?
Što mislite da bi dobavljači dobili u tom slučaju? Cijela svrha je da svatko tko ima nekakvu tražbinu dobije nešto malo više u odnosu na slučaj da je kompanija otišla u stečaj.