Proces postizanja nagodbe u postupku izvanredne uprave Agrokora jedan je od najkompleksnijih u poslovnoj praksi Hrvatske i Europe zbog složenosti Agrokora kao poslovnog sustava, ukupnog iznosa duga te velikog broja od čak 5,700 vjerovnika. Ova rubrika sadrži sve vijesti o procesu postizanja nagodbe za sve uključene dionike kao i najnovije detalje i razvoj događaja.

Operativna dobit Agrokora gotovo 10 posto veća od plana, Konzum u svibnju sa 20 posto većim prometom

Agrokor mjesečno izvješće svibanj 2018

Završetak pregovora vjerovnika o nagodbi najvažnija je vijest izvještajnog razdoblja

Objavljeno je 14. mjesečno izvješće izvanredne uprave Agrokora koje se odnosi se na razdoblje  od 11. svibnja do 10. lipnja 2018. godine. Izvješće prati razvoj gospodarske i financijske situacije u sustavu Agrokora te izvještava o realizaciji operativnih aktivnosti Izvanredne uprave te ukupnom poslovanju kako krovne kompanije Agrokor d.d., tako i dijela većih Agrokorovih kompanija.

Najvažnija vijest izvještajnog razdoblja je da su, nakon razdoblja u kojem su članovi Privremenog vjerovničkog vijeća i veliki vjerovnici međusobno razgovarali o svim pitanjima koja su još uvijek bila otvorena, u četvrtak, 31. svibnja 2018. godine konačno završeni pregovori vjerovnika o nagodbi. Dogovor o nagodbi su podržali i svi članovi Privremenog vjerovničkog vijeća pa stoga dogovor ima podršku koja prelazi zakonski potrebnu dvotrećinsku većinu za izglasavanje nagodbe.

Nakon tog dogovora, slijedi pretvaranje postignutih dogovora u pravno obvezujuća i provediva rješenja. Izvanredna uprava i savjetnici intezivno rade na konačnom tekstu prijedloga nagodbe koji će se dati na suglasnost Privremenom vjerovničkom vijeću. Istodobno, vjerovnici Agrokora te izvanredna uprava u izravnim međusobnim razgovorima i dalje aktivno traže prostor za dogovore koji će biti ugrađeni u nagodbu, a kojima se želi osigurati postizanje nagodbe uz najširu moguću podršku. Kod svih novih dogovora koje će biti potrebno postići kako bi nagodbu podržalo što više vjerovnika, izvanredna uprava se obvezala poštivati načelo prema kojem ni jedan novi dogovor nema utjecaj na prethodno postignute dogovore i ni na koji način ih ne dovodi u pitanje.

Kada je riječ o poslovanju sustava Agrokor u prvih četiri mjeseca 2018., najznačajniji pokazatelj razdoblja je rast operativne dobiti Grupe Agrokor u odnosu na plan za 24,1 milijun kuna. Tako je EBITDA Grupe Agrokor u prva četiri mjeseca iznosila 274,6 milijuna kuna,  što je 9,6 posto više od plana.

U okviru tih rezultata najbolje pokazatelje imaju poslovna grupa Maloprodaja i poslovna grupa Prehrana.

Naime, Konzum kao najveća i najvažnija kompanija iz segmenta Maloprodaje, u četiri mjeseca bilježi i rast prometa i rast EBITDA marže u odnosu na plan, a prema preliminarnim pokazateljima, osobito dobre pokazatelje poslovanja Konzum je imao u svibnju. U odnosu na usporedivu maloprodajnu mrežu u 2017., u svibnju je u trgovinama Konzuma bilo 6,5 posto više kupaca, a veći broj kupaca, uz porast prosječne košarice za 11 posto, rezultirao je gotovo 20 posto većim prometom od onoga u svibnju 2017. Istodobno, to je gotovo osam posto veći promet od planiranog, dok je ostvarena marža bila gotovo sedam posto veća od plana.

Poslovna grupa Prehrana u prva je četiri mjeseca imala 2,1 milijardu kuna prihoda te 234,1 milijun kuna operativne dobiti, a značajno veće prihode od prodaje i operativnu dobit ima segment Smrznute hrane i sladoleda i to uslijed povećanja operativne efikasnosti i rasta prodaje svih kategorija sladoleda.

Poslovanje poslovne grupe Poljoprivreda i dalje je pod jakim utjecajem rekordno niskih razina cijena svinjskog mesa, koje se kompenzira drugim aktivnostima prodaje ostalih roba. Prihod grupe Poljoprivreda je u prva četiri mjeseca bio 642 milijuna kuna u odnosu na planiranih 667, dok je dobit razdoblja iznosila 53,8 milijuna kuna.