Postizanje nagodbe za sve vjerovnike glavni je cilj izvanredne uprave. Detaljnu strukturu i sažetak ključnih aspekata nagodbe, dodatna pojašnjenja i razne servisne informacije kao i informacije o pravima i obvezama svakog od vjerovnika, pronađite u nastavku.

Nagodba vjerovnika Agrokora izglasana s 80,20 posto ukupnih tražbina s pravom glasa

Nagodba vjerovnika Agrokora izglasovana je s 80,20 posto ukupnih tražbina, odnosno 27.075.097.019,27 kuna od 33.759.582.335,23 kune ukupnih tražbina.

Nagodba je izglasovana na ročištu za glasovanje o nagodbi, koje se 4. srpnja 2018. održalo u Košarkaškom centru Dražen Petrović – dvorana CIBONA u Zagrebu.

„Danas je doista veliki dan za Agrokor. Cilj izvanredne uprave je bio postići nagodbu koju će izglasati većina vjerovnika, u roku propisanom zakonom i tome smo uspjeli. Time smo postupak izvanredne uprave doveli gotovo do samoga kraja.

Iza nas je dug i na trenutke vrlo težak šestomjesečni proces pregovora, u kojima smo mi kao izvanredna uprava pokušali pomiriti često dijametralno suprostavljene interese vjerovnika i omogućiti im postizanje dogovora koji će svima biti prihvatljiv. Bilo je izuzetno teških trenutaka, kada nije izgledalo da će do nagodbe biti moguće doći, ali razum je prevladao.

Stoga se prije svega želim zahvaliti svim vjerovnicima koji su skoristili priliku koju im je pružio Zakon o postupku izvanredne uprave u tvrtkama od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku, da spase dio od više desetaka milijardi kuna koje su posudili Agrokoru odnosno investirali u Agrokor pod bivšom upravom. Hvala, također, svim zaposlenicima Agrokora i njegovih kompnijama koji su u teškim okolnostima odgovorno radili svoj posao, a hvala  i  svim ostalim dionicima koji su aktivno sudjelovali u ovom zahtjevnom i kompleksnom procesu. Posebno se želim zahvaliti članovima Privremenog vjerovničkog vijeća koji su učinili sve što je ljudski bilo moguće da se, uza sve gubitke koje su svi pretrpili, dođe do zajednički prihvatljivog rješenja.

Veliki je uspjeh u samo 14 mjeseci riješiti prijeteći slom najveće hrvatske kompanije, koji bi imao razorne posljedice na gospodarstvo u Hrvatskoj i u regiji. Zahvaljujući brzoj i odlučnoj reakciji Vlade, slom ove velike kompanije nije se prelio na gospodarstvo Hrvatske.

Zahvaljujući, pak, odgovornosti vjerovnika, pred kompanijom je nova budućnost. Današnjim činom Agrokor ulazi u završnu fazu punog prelaska u ruke onih kojima je bio dužan novce koje nije mogao vratiti, a za njegovu budućnost oni preuzimaju punu odgovornost kao budući vlasnici.

Pred nama je razdoblje u kojem moramo dočekati pravomoćnost rješenja, nakon čega ćemo započeti sa što je moguće bržom implementacijom nagodbe. To je tehnički vrlo  zahtjevan proces u kojem smo do ovoga trenutka identificirali više od 70.000 koraka.  Veliki dio priprema je za tu zavšnu fazu postupka koja će potrajati nekoliko mjeseci, već je obavljen.

Gotovo sve Agrokorove operativne kompanije danas imaju dobre poslovne rezultate koji premašuju planove i iznad su očekivanja. Pred nama je sezona, a izvanredna uprava će učiniti sve da rezultati imaju uzlaznu putanju, kako bi novim vlasnicima na upravljanje bila predana što uspješnija nova struktura kompanije.

Osobito smo ponosni što je već tijekom ovog postupka započela velika strukturna promjena Agrokora i svih njegovih kompanija koje nisu više generator nelikvidnosti i loših praksa korporativnog upravljanja. Pokrenuli smo tu promjenu i inzistirat ćemo na daljnjem podizanju kvalitete I odgovornosti u upravljanju, što će se sigurno odraziti i na sve one koji su poslovanjem vezani na Agrokor i imati pozitivan utjecaj na gospodarstvo u cjelini“ – izjavio je Fabris Peruško, izvanredni povjerenik Agrokora po izglasavanju Nagodbe vjerovnika u Agrokoru.

Oko sedam tisuća i tri stotine stranica teksta Nagodbe i pratećih priloga predstavlja dogovor kojim vjerovnici rješavaju problem koji je svojim poslovanjem prouzročio bivši vlasnik Agrokora Ivica Todorić. Ujedno, ona predstavlja održivo rješenje u jednom od najzahjtevnijih financijskih restrukturiranja trenutno u svijetu.

Postupak izvanredne uprave aktiviran je 7. travnja 2017. kada su bivši predsjednik Uprave Agrokora d.d. Ivica Todorić i svi članovi bivše Uprave podnijeli Trgovačkom sudu u Zagrebu zahtjev za primjenu Zakona o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku, zbog izvjesnosti nekontroliranog stečaja izazvanog blokadom računa Agrokora d.d. i njegovih ključnih kompanija, koja je dosegla iznos  veći  od 3 milijarde kuna.

Više od 5700 vjerovnika Agrokora u postupku je prijavilo gotovo 58 milijardi kuna tražbina. U pregovore o nagodbi bili su uključeni predstavnici svih vjerovnika – od velikih inozemnih i domaćih kreditora preko hrvatskih i stranih dobavljača do predstavnika malih i mikro poduzeća i OPG-ova.

Prvi prijedlog nacrta plana nagodbe je vjerovnicima i javnosti prezentiran  u prosincu prošle godine, nakon čega su započeli šestomjesečni pregovori i konzultacije svih vjerovnika oko prijedloga nagodbe i modela namirenja vjerovnika (EPM).

Načelni sporazum o svim ključnim strukturnim elementima nagodbe donesen je 10. travnja 2018., a na sjednici održanoj 19. lipnja 2018. godine članovi Privremenog vjerovničkog vijeća jednoglasno su prihvatili prijedlog nagodbe između dužnika i svih vjerovnika.

Taj su prijedlog 4. srpnja 2018. većinom glasova prihvatili vjerovnici Agrokora. Pravomoćnost nagodbe očekuje se po odluci Visokog trgovačkog suda.