Postizanje nagodbe za sve vjerovnike glavni je cilj izvanredne uprave. Detaljnu strukturu i sažetak ključnih aspekata nagodbe, dodatna pojašnjenja i razne servisne informacije kao i informacije o pravima i obvezama svakog od vjerovnika, pronađite u nastavku.

Vjerovnici Agrokora završili pregovore o nagodbi

Fabris Peruško, izvanredni povjerenik Agrokora dao je izjavu za medije:

„Danas su konačno završeni pregovori vjerovnika o nagodbi.

Ovaj su tjedan  članovi Privremenog vjerovničkog vijeća i veliki vjerovnici razgovarali međusobno o svim pitanjima koja su još uvijek bila otvorena, a razgovori su završili tako da su postigli dogovor o nagodbi.

Pred nama je posao u kojem postignute dogovore treba pretvoriti u pravno obvezujuća i provediva rješenja.

Izvanredna uprava i savjetnici sada rade na konačnom tekstu prijedloga nagodbe kako bismo ga čim prije mogli dati na suglasnost Privremenom vjerovničkom vijeću.

Predstavnici vjerovnika koji su izrazili podršku ovom dogovoru su svi članovi Privremenog vjerovničkog vijeća te možemo reći da imamo podršku vjerovnika koja prelazi zakonski potrebnu dvotrećinsku većinu za izglasavanje nagodbe.

Zato možemo reći – da se slikovito izrazim – „kako je vlak s nagodbom napustio stanicu“.

Vezano za cijeli niz detalja koji se odnose na buduće vlasništvo, povrate, detalje sporazuma s dobavljačima i Sberbankom,  za sada mogu reći sljedeće:

Ukratko, dobavljačima će biti plaćen granični dug prema prethodnim dogovorima, a pronađeno je i rješenje za dobavljače s financijskim mjenicama s regresima.

Sberbanka neće ući u kredit s refinanciranjem, već će ostvariti određene povrate u budućnosti, vezano uz dobit iz operativnog poslovanja novog Agrokora, dakle, slično kao i dobavljači u slučaju graničnog duga. Također, imat će opciju da za 18% Mercatora dobije udjele u novom Agrokoru.

Na putu prema izglasavanju Nagodbe stoje tri kompanije: Agram, Alca te Adris.

Te tri kompanije, naime, osporavaju jamstva odnosno tražbine drugih financijskih vjerovnika te time dovode u pitanje proces postizanja nagodbe, jer onemogućuju priznate tražbine drugih vjerovnika u ostvarivanju vlasničkih prava.

Ipak, danas tijekom dana je gospodin Dubravko Grgić, u ime Agrama izrazio spremnost pristati na dogovor koji mu nude budući vlasnici Agrokora. Taj dogovor Agram i budući vlasnici tek trebaju potpisati. No, iskaz spremnosti gospodina Grgića je korak naprijed u tom pravcu.

Trenutno su u tijeku i razgovori s predstavnicima Alce koje vodi moja zamjenica Irena Weber. Alci je također ponuđeno fer i pravedno rješenje njihovog problema s financijskim mjenicama, u skladu s onim što je većini dobavljača u sličnoj situaciji prihvatljivo.

To znači da pitanje Adrisa, čija su očekivanja o povratima bila značajno iznad prihvatljivih ostalim vjerovnicima, još uvijek ostaje otvoreno. S tom kompanijom tijekom današnjeg dana nije bilo novih razgovora.

Veliki broj vjerovnika morao je pristati na velike kompromise i otpise potraživanja kako bi kompanija mogla opstati i nastaviti poslovati. Svima njima se, u ime svih zaposlenika Agrokora, na tome zahvaljujem.

Na kraju mogu još samo izraziti nadu da će i Adris i svi oni vjerovnici koji se još uvijek nisu pridružili nagodbi,  istu na kraju ipak podržati“.